Thursday, April 3, 2014

HORROR STORIES (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Horror Stories

penulis: Tunku Halim

penerbit: Fixi Novo

harga: RM24.90

muka surat: 428 halaman

blurb:


Over 15 years in the making, this is a mid-career retrospective by Malaysia’s prince of darkness Tunku Halim.
Contents:
Intro 
Biggest Baddest Bomoh (1997)
Night of the Pontianak (2001)
Haunted Apartment (1997)
A Labor Day Weekend (2001)
The Rape of Martha Teoh (1997)
Mr Petronas (1999)
Four Numbers for Eric Kwok (1999)
Plane Load (2007)
44 Cemetery Road (2007)
The Width of a Circle (1997)
Gravedigger's Kiss (2007)
Malay Magick (2001)
The Laughing Buddha (1997)
Mr Insurance Man (1997)
Strangling the Soul (1999)
Ladiah (1999)
The Woman who Grew Horns (2001)
Watching the Doll (1997)
A Sister's Tale (1999)
This Page is Left Intentionally Blank (1999)

biodata penulis:

Tunku Halim  was born in 1964. He lives in Australia but is a frequent visitor to his country of birth, Malaysia. He has worked as a corporate lawyer in Kuala Lumpur and an IT lawyer in Sydney.
He has his own publishing company and is interested in design and environmentally-friendly urban development. His previous books include the short-story collections The Rape of Martha Teoh & Other Chilling Stories (1997), BloodHaze: 15 Chilling Tales (1999) and The Woman Who Grew Horns and Other Works (2001); the novels Dark Demon Rising (1997) and Vermillion Eye (2000); and the novella Juriah's Song (2008). His non-fiction books include A Children's History of Malaysia (2003) and a biography of his late father Tunku Abdullah — A Passion for Life (1998). 

LAUTAN DI HUJUNG LORONG (THE OCEAN AT THE END OF THE LANE) (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Lautan di Hujung Lorong

terjemahan The Ocean at the End of the Lane

penulis: Neil Gaiman

penterjemahan: Adib Zaini

penerbit: Fixi Verso

harga: RM24.90

muka surat: 250 halaman

penerangan:


Terjemahan Bahasa Malaysia pertama untuk penulis bestseller antarabangsa Neil Gaiman
Segala-galanya bermula 40 tahun lalu untuk pencerita kita apabila penyewa bilik rumah keluarganya mencuri kereta mereka dan membunuh diri di dalamnya, mengganggu kuasa purba yang tidak patut diganggu. Makhluk ghaib dari dunia lain terbebas, dan ia akan merampas segala benda milik pencerita kita semata-mata untuk terus kekal hidup: ada kengerian primitif di sini, dan ancaman yang terbebas – di kalangan keluarganya dan daripada kuasa-kuasa yang telah berkumpul untuk memusnahkannya.
Pembelanya hanyalah tiga orang perempuan, yang tinggal di ladang di hujung lorong. Yang paling muda mendakwa yang kolam itiknya ialah sebuah lautan. Yang paling tua pula masih mengingati Big Bang.

KACAU (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Kacau

penulis: Ariff Adly

penerbit: Fixi

harga: RM19.90

muka surat: 328 halaman

blurb:


“Syira? Syira! Ajim, mana Syira?!” teriak aku.
“Dia ada sebelah aku tadi, tapi lepas blackout tu aku…” Al terhenti. Matanya memandang ke atas. “Oh my god!! Sana!” Al menunjuk ke arah Syira yang sedang bergayut pada lampu chandelier, masih cuba memanjat.
“Someone do something! Bawak dia turun! Fiq! Jimie!” Al yang biasanya tenang dalam semua perkara semakin hilang identitinya.
Fiq berlari ke arah Syira dan menariknya dari bawah.
“Hahahahahahahahahahaha!” Syira mengilai melihat Fiq yang terkial-kial menarik kakinya. Aku turut cuba menghulurkan bantuan, tetapi usaha yang dilakukan seperti tidak memberi apa-apa impak.
 “Fiq, on three. Kita rentap sama-sama!” cadang aku.
“Okay!”
 “One, two… three!”

SIONG (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Siong

penulis: M. Faiz Syahmi dan Neesa Jamal

penerbit: Fixi

harga: RM19.90

muka surat: 261 halaman

blurb:


Seorang lelaki berusia awal 50-an dan seorang perempuan warga Indonesia di awal usia 40-an ditahan polis ketika mereka sedang melakukan urusan jual-beli kereta mewah di Mutiara Motors, Larkin Jaya, Johor Bahru. Mereka didakwa atas tuduhan membunuh hampir 30 orang mangsa di sekitar Johor Bahru dan Batu Pahat dalam masa lima tahun.
Ketika perbicaraan sedang dijalankan, ramai wartawan terkejut bila ternampak siong tersembul keluar daripada mulut mereka berdua.
“Ini bukan plastic surgery, sayang,” kata perempuan Indonesia itu kepada salah satu wartawan. Apa saja yang keluar daripada mulutnya akan dicatat dan disiarkan dalam akhbar. Keesokan harinya, ayat Ini Bukan Plastic Surgery, Sayang menjadi tajuk besar Harian Metro.

PINJAM (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Pinjam

penulis: Anuar Shah

penerbit: Fixi

harga: RM19.90

muka surat: 266 halaman

blurb:


Shahrom seorang peminjam. Shahrom boleh pinjam apa saja. Jarang orang tahu Shahrom telah meminjam daripada mereka. Kebolehan Shahrom meminjam telah diasah sejak dari kecil lagi.
Mula-mula barang yang Shahrom pinjam adalah barangan fizikal. Kemudian dia asah kebolehannya sehingga dia boleh pinjam pemikiran manusia. Selalunya ketika Shahrom pinjam pemikiran orang lain Shahrom akan gunakannya untuk lakukan apa yang dia tidak berani lakukan dengan tubuhnya sendiri.
Satu hari Shahrom telah melakukan sesuatu yang tidak mudah dimaafkan. Untuk menyelamatkan dirinya, Shahrom bersembunyi di dalam satu tubuh yang menyebabkan dia terperangkap di dalamnya.