Saturday, March 28, 2015

DOMPET KULIT BUAYA (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Dompet Kulit Buaya

penulis: Wan Nor Azriq

penerbit: Sindiket Sol-Jah

harga: RM20

muka surat: 90 halaman

blurb:


Okay, kau nak jadi jantan sebab itu kau sedang pegang buku ini. Tetapi kau memang silap besar sebab ini bukan sebuah buku. Seorang jantan tidak baca buku untuk jadi jantan. Seorang jantan baca resit kedai makan, resit tempar parkir kereta, bil elektrik, bil air, butang baju, kad ATM, tiket wayang, gambar awek, kad doktor, dan kotak ubat sakit perut.


Seorang jantan baca dompet dalam seluarnya.Kau masih nak jadi jantan?
Buka dan bacalah dompet ini sekarang.

SEBUNGKUS KUACI CAP HELANG


tajuk: Sebungkus Kuaci Cap Helang

penulis: Dr Mat Saleeh

penerbit: Sindiket Sol-Jah

harga: RM20

muka surat: 106 halaman

blurb:

"Kita kritik orang, tapi jangan sampai orang sakit hati. Kita macam menggigit sikit-sikit sahaja."
MALUNGUN, Pengarang & Wartawan

"Aku ingat lagi kata-kata Encik Saleeh, 'Menulis boleh menjadi satu kuasa yang kuat, ia boleh membangunkan dan menjatuhkan sesebuah negara.' Fuh!"
RAZAISYAM RASHID, Pengarah Filem CEO


Kata bijak pandai, "Sejarah ditulis oleh mereka yang menang". [dan, "Mereka yang kalah akan tulis puisi," kata budak-budak indie].


Begitulah Dr. Mat Saleeh dalam buku Sebungkus Kuaci Cap Helang - sebuah penjelasan yang memberi pengertian dan kefahaman tentang apa yang berlaku seputar kehidupan diri dan masyarakat setempat pada tahun-tahun 70an dan 80an, terutama di tempat dia dibesarkan - Chemor, Perak [dan beberapa tempat lain].


Dalam entri-entri runcit ini, Dr Mat Saleeh sesekali menggigit dengan isu-isu kecil yang kemudian membesar dan membiak dalam minda pembaca, Misalnya, dalam entri Masalah Orang Gaji, bukan isu caj yang tinggi untuk mendapatkan orang gaji sahaja yang diutarakan, malah permasalahan orang gaji isteri kawannya juga:


"Orang gaji itu berasal dari Madura, juga datang tanpa izin, masih mengamalkan kebudayaan asalnya iaitu hanya memakai coli dan berkain batik separas pinggang. Puaslah isteri kawan saya menasihati: "Bibik, pakai baju!"

Pun begitu, cerita-cerita yang entahkan betul entahkan tidak ini ditulis secara santai dan menghiburkan; rugi kalau tak dibaca! Serius!

Begitulah Dr Mat Saleeh... menulis seperti berada di pihak yang menang. Namun, apabila dia penat menulis 'sejarah' - sekali-sekala dia menulis 'puisi' juga. *ahaks*

LELAKI SIMPANAN (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Lelaki Upahan

penulis: Sinaganaga, Mohzan OP Zaharin, Tok Rimau, Mat Jan, Pipiyapong, Pelangi bin Awan, Jigo, Azzam Supardi, Zaki 'Kangaq' Zainol, Bahruddin Bekri, Jasdy Syarman, Zan Zaini Sharudin

penerbit: Sindiket Sol-Jah

harga: RM20

muka surat: 143 halaman

penerangan:

Ditulis oleh 12 komrad Sindiket Sol-jah dan kawan-kawan yang kita suka. 

Kisah suka duka sebuah dream team yang lebih kurang sama taranya dengan pasukan Harimau Malaya yang negara kita ada sekarang.

Jika anda pernah memiliki novel Siapa Kekah Bidan Sepiah, novel ini masih dalam universe yang sama.

blurb:

"Tak lelakilah kalau tak main bola, tak tengok bola kat tivi kedai mamak, bro!"

Kata Berahim Prewel Mati sambil menggaru-garu celah kelangkang sport short warna merah yang dia sedang pakai. 'Balls' dia kena gigit tungau dan semakin digaru semakin menggila gatalnya.

Ini adalah selingkar kisah lelaki-lelaki Kampung Fatimah Kacip yang bermain bolasepak persahabatan dengan pasukan kampung sebelah untuk merebut piala District Officer (DO) yang penuh dengan skandal rasuah, lemah urus tadbir, doping, lemah urus tadbir dan sex 'runcit-runcit'.


Cerita ini mungkin tidak akan memenangi hati juri Hadiah Sastera Perdana Malaysia pun - tetapi, inilah kisah mereka. Kisah suka duka sebuah dream team yang, mmm, lebih kurang sama taranya dengan pasukan Harimau Malaya yang negara kita ada sekarang.

"Bukan Salah padang ni, bro! Salah tungau ni! Tungau!"

Kata Berahim Prewel Mati, mengulas kekalahan demi kekalahan pasukan Harimau Malaya, errr, maksud saya, pasukan Kampung Fatimah Kacip FC apabila ditanya oleh orang suratkhabar.

PUNYALAH PENAT ABAM HARI INI (ZINE) (TIADA DALAM STOK)


ZINE

tajuk: Punyalah Penat Abam Hari Ini

penulis: OP Zaharin

penerbit: Sindiket Sol-Jah

harga: RM5

muka surat: 18 halaman

blurb:

abam adalah seorang lelaki biasa-biasa yang penat memandu dalam kesesakan lalulintas pada bulan ramadan di kuala lumpur (kl).

pada pandangan abam, sebagai negara islam, kerajaan perlu main peranan untuk mengurangkan kesesakan lalulintas ketika bulan orang berpuasa ini.

cuba pejam mata dan bayangkan:
bayangkan, berapa punya sesak kl apabila agensi kerajaan dan syarikat swasta balik serentak pada pukul 4:30 atau 5 petang dalam bulan puasa?

bayangkan, jika pada suatu hari, 1.7 juta warga kl bergerak keluar dari ibukota tercinta in? dan, pada masa yang sama, tiada siapa yang bergerak masuk ke ibu kota? betapa sakitnya hati kita apabila melihat lane yang bertentangan kosong-nil-zero-sifar, tak ada satu kenderaan pun yang melaluinya, bayangkan! ditambah pula dengan - polis, jpj, dbkl, dan spad tak kasi kita lalu di jalan yang kosong-nil-zero-sifar tu dan kata, "ke tepi la, bodo!" di corong pembesar suara pada kereta peronda mereka. (part ni sinaganaga pernah kena!)

bayangkan, kalau kita ada separuh hari di waktu siang dan sepanjang malam untuk beribadat dengan selesa bersama-sama keluarga? (frasa ni sahajalah abam tambah - untuk kasi feel islamika sikit!)

BAYANGKAN, KALAU KERAJAAN BOLEH BAYANGKAN INI SEMUA? BAYANGKAN!