Wednesday, December 18, 2013

MAZHAB-MAZHAB AWAL DAN PEMBENTUKAN AKIDAH SUNNI (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Mazhab-mazhab Awal & Pembentukan Akidah Sunni

penulis: Fazlur Rahman

penterjemah: Khairul Annam Che Mentri


suntingan: Fahda Ahmad Kamer

penerbit: IKD

harga: RM10

muka surat: 54 halaman

penerangan:


Buku ini merupakan terjemahan Bab Pertama dari buku yang bertajuk "Revival and Reform in Islam" iaitu "Early Sects and Formation of Sunni Orthodoxy".


FAZLUR RAHMAN (1919-1988), lahir dalam keluarga Malak, di Hazara; daerah yang kini sebahagian Pakistan. Memperoleh ijazah sarjana di Universiti Punjab sebelum menyerlah di Universiti Oxford dengan disertasi mengenai Ibn Sina. Pada 1961, mendirikan Central Institute of Islamic Research di Pakistan dan ke Amerika Syarikat sebagai professor jemputan di Universiti California, Los Angeles. Berhijrah ke Universiti Chicago (1969): dianugerahkan kerusi berprestij iaitu Harold H. Swift Distinguished Professor Of Islamic Thought sehingga ke hujung hayatnya.


"[...]Sesungguhnya, kebangkitan akidah Sunni sebagai satu kumpulan doktrin dan amalan, adalah disebabkan terutamanya, oleh perkembangan pembahagian mazhab yang berlaku terdahulu."

-FAZLUR RAHMAN


Buku ini merupakan terjemahan Bab Pertama dari buku dengan tajuk "Revival dan Reform in Islam" karangan Fazlur Rahman, iaitu "Early Sects and Formation of Sunni Orthodoxy".Sepintas mengenai Fazlur Rahman oleh Ebrahim Moosa:"Parti-parti politik dan kumpulan-kumpulan agama yang menentangnya mengetahui bahawa satu cara untuk menggagalkan orientasi reformis kerajaan adalah dengan menjadikan - arkitek utama ideologi reformis - Fazlur Rahman sebagai objek kritikan dan kejahatan."

kandungan:

1. Pengenalan: Latar Belakang Ringkas Fazlur Rahman
2. Mazhab-Mazhab Awal dan Pembetukan Akidah Sunni:
- Pengenalan
- Tinjauan Umum Terhadap Perpecahan Awal
- Peranan 'Abd al-Malik Bin Marwan
- Hukum dan Teologi di Awal Islam
- Ash'arisme, Maturidisme dan Sunnisme
- Shi'isme
- Kesimpulan

LIBERALISME: PENGENALAN RINGKAS DALAM LAKARAN & GAMBAR


tajuk: Liberalisme: Pengenalan Ringkas Dalam Lakaran & Gambar

susunan: Al-Mustaqeem Mahmod Radhi & Sri Murniati

penerbit: Pustaka Liberal

harga: RM10

muka surat: 71 halaman

penerangan:


Apa itu Liberalisme? Kenapa ia merupakan falsafah ekonomi-politik terbaik? Mengapa ia lebih dapat menjamin keselamatan warga? Bagaimana ia berperanan dalam pembentukan masyarakat bebas yang kemudiannya membentuk pula negara makmur dan sejahtera? Bagaimana pula ia membantu membasmi kemiskinan?


Buku ini menampilkan jawapan-jawapan ringkas dan padat bagi pertanyaan di atas selain menjernihkan salah faham berleluasa tentang sistem pasaran bebas (sering disebut secara tidak tepat sebagai “ kapitalisme”).

PENGALAMAN BERTUHAN: CATATAN ORANG MUDA (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Pengalaman Bertuhan: Catatan Orang Muda

penulis: Fathi Aris Omar, Pauline Fan, Al- Mustaqeem Mahmod Radhi, Liau Kok Fah, Kia Meng, Hari Azizan & Clarisa Lee

penerbit: MEGC

harga: RM10

muka surat: 73 halaman

penerangan:

Kata Pengantar: Khalid Jaafar & Aloysius Mowe

Penyunting: Khairul Anam Che Mentri & Al-Mustaqeem Mahmod Radhi

Buku ini memuatkan esei-esei berkaitan pengalaman beragama tujuh penulis pelbagai agama di Malaysia dengan melihat bagaimana diri penganut agama masing-masing memandang agama mereka sebagai usaha untuk 'menemukan' Tuhan Yang Maha Esa. Persekitaran diri penganut agama juga kini kian 'dibelenggu' oleh persoalan yang tidak kurang releven seperti politik, kebudayaan, sosio-ekonomi, tamadun dan sebagainya laksana 'tembok', laksana 'menara' ke puncak Kebenaran...


Ringkasan Penulis:"Kumpulan tulisan ini mengambil pendekatan fenomenologi. Maksud fenomenologi di sini adalah apa yang di alami oleh diri peribadi secara sedar dari fenomena agama itu sendiri, dengan fenomena itu mempunyai pelbagai dimensi. Ada dimensi transendanse, ada dimensi sejarah, ada dimensi teks dan sebagainya... Aspek fenomenologi ini masih belum mendapat perhatian. Namun ia harus dimulakan kalau kita ingin menggarap pengalaman agama yang sejati."
-KHALID JAAFAR - Transendanse"Barangkali jika lembaga-lembaga agama berterusan diusik-usik, sentiasa menyoal jika bentuk-bentuknya yang konkrit bersesuaian dengan renungan pengalaman keagamaan, berterusan menyedari bahawa Tuhan tidak boleh ditambat dengan tanggapan-tanggapan dan rumusan-rumusan manusia, maka skandal keganasan, pecah-belah dan sikap tidak bertolak-ansur yang dibiakkan agama akan tinggal dalam lipatan sejarah lampau dan bukannya dalam peristiwa semasa."
-ALOYSIUS MOWE - Kepelbagaian Pengalaman Agama"Karya-karya agung seni dan musik juga dapat menimbulkan keadaan 'tafakur keagamaan'. Mendengar aria Meine Seele Wartet auf den Herrn (Jiwaku menunggu Tuhan), dari Cantata BMV 131 karyawan agung Bach, seperti dinyanyikan secara tenor oleh Howard Cook dari Collegium Vocale of Ghent, menggerakkan ruh saya lebih dari membaca Injil. Musik barangkali merupakan utusan ideal bagi yang kudus, kerana ia segera memikul pendengar melampaui dunia yang sementara."
- PAULINE FAN - Imbauan tentang 'Keagamaan'.

KISAH PEMBUAT LILIN MELAWAN MATAHARI (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Kisah Pembuat Lilin Melawan Matahari: dan Lain-lain Jenaka Ekonomi-Politik

penulis: Frederic Bastiat, Leonard E Read, Jonathan Swift & Jane Haldimand Marcet

penterjemah: Al-Mustaqeem Mahmod Radhi, Ammar Gazali & Eekmal Ahmad

penerbit: MEGC

harga: RM10

muka surat: 100 halaman

penerangan:


Kita sedang sengsara akibat persaingan yang memusnahkan dari pesaing yang kemampuannya mengeluarkan cahaya jauh mengatasi kita, sehingga keluarannya membanjiri pasaran tempatan dengan harga yang luarbiasa rendah, kala ia muncul, jualan kita terus terhenti, semua pelanggan berpaling kepadanya, dan satu cabang industri Perancis yang mempunyai pecahan tidak terbilang jumlahnya terus kaku tidak bergerak. Pesaing ini, tidak lain tidak bukan adalah matahari, sedang memerangi kita tanpa belas. Kami mengesyaki matahari diapi-apikan untuk menentang kita oleh Albion, khusus kerana matahari mempunyai rasa hormat terhadap pulau yang angkuh itu, rasa hormat yang tidak diberikan terhadap Perancis.


Kami memohon jasa baik tuan- tuan meluluskan akta yang mewajibkan semua tingkap, jendela, jendela langit, bidai luar dan dalam, langsir, lubang hendap, cermin tembus cahaya, pengadang cahaya- ringkasnya, semua bukaan, lubang, celahan, dan rekahan yang biasanya menyebabkan cahaya lolos masuk ke dalam rumah, menjejaskan industri kami yang, kami berbangga untuk nyatakan, telah menyumbang untuk negara ini, negara yang tidak sepatutnya, melainkan jika ia berterima kasih, membiarkan kami sendirian, hari ini dalam menghadapi pesaing yang tidak sepadan.
-FREDIC BASTIAT, Petisyen Pengeluar-pengeluar Lilin

kandungan:

1. Petisyen Pembuat Lilin - Frederic Bastiat
2. Dasar Perlindungan, Atau Tiga Ahli Dewan Bandaraya - Frederic Bastiat
3. Saya, Pensil - Leonard E Read
4. Makan Budak - Jonathan Swift
5. Orang Kaya dan Orang Miskin - Jane Haldimand Marcet
6. Upah - Jane Haldimand Marcet
7. Populasi, Atau Perkahwinan Patty - Jane Haldimand Marcet
8. Perdagangan Asing, Atau Gaun Perkahwinan - Jane Haldimand Marcet

BELAS KASIHKU MELIPUTI SEGALA


tajuk: Belas Kasihku Meliputi Segala: Ajaran Quran Tentang Belas Kasih, Keamanan & Cinta

penulis: Reza Shah-Kazemi

penerbit: MEGC

harga: RM10

muka surat: 120 halaman

penerangan:


Buku ini merupakan karya terjemahan dari 'My Mercy Encompasses All' karya Reza Shah-Kazemi

Banyak orang yang menebak Islam akan menjadi agama paling dominan di dunia dalam jangkamasa dua puluh tahun. Pada hari ini, seorang dari setiap lima orang penduduk dunia menganggap diri mereka sebagai Muslim, hanya sedikit kurang dari penganut Kristian. Bertentangan dari sangkaan banyak orang, hanya 15 peratus dari jumlah keseluruhan Muslim berbangsa Arab. Fakta-fakta ini menuntut pemahaman lebih mendalam tentang agama sejagat yang semakin berkembang ini. Buku ini dapat menjadi tingkap untuk pembaca menjengah ke dalam dunia 1.3 bilion penduduk dunia.

Orang menyangka Islam adalah agama yang keras, sedangkan budaya agama ini sarat dengan belas kasih. Orientasi kerohanian ini berakar dari kepercayaan bahawa Tuhan tidak berjenaka apabila ia mendeklarasikan bahawa “Belas Kasihku Meliputi Segala,” dalam surah ketujuh Quran. Pengarang Reza Shah- Kazemi memilih, menterjemah dan memberikan notakaki kepada sederetan ayat-ayat Quran yang mencerminkan sisi belah kasih ini, belas kasih yang dihujungnya memberikan kurnia keamanan dan cinta tak terbatas. Buku ini mengambil semangat dari 'Blessed Are the Peacemakers', sebuah koleksi petikan dari Injil yang diselenggarakan oleh Wendell Berry. Inilah buku yang dapat membantu kita lebih memahami Quran yang amat berpengaruh itu.

Reza Shah-Kazemi adalah editor pengasas islamic world report, pengkaji di institute of ismaili studies, london, serta pengarang justice and rememberance: an introduction to the sprituality of imam ali dan beberapa buku lain.

IBN 'ARABI: RIWAYAT HIDUP DAN PERJALANAN SEORANG SUFI AGUNG (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Ibn 'Arabi: Riwayat Hidup dan Perjalanan Seorang Sufi Agung

penulis: Claude Addas

penterjemah: Eekmal Ahmad & Adib Zalkapli

penerbit: MEGC

harga: RM10

muka surat: 114 halaman

penerangan:


Buku ini merupakan karya terjemahan dari edisi Inggeris, Ibn 'Arabi: The Voyage of No Return, oleh David Streight, The Islamic Texts Society.


"Sama ada beliau di anggap sebagai filasuf ataupun mistik, penyebar dakyah palsu ataupun seorang wali, satu fakta yang tidak akan berubah iaitu beliau menghasilkan empat ratus buah karya. Ibnu Arabi adalah di antara penulis yang paling prolifik di dalam dunia persuratan Arab. Ada di antara karyanya yang pendek, tetapi ada yang panjangnya sehingga beribu- ribu halaman. Sebagai contoh Diwan al-Maarif (Himpunan Pengetahun Suci), sebuah himpunan puisi yang dikarang oleh beliau lalu dikumpul oleh Ibnu 'Arabi sehingga ke saat kematiannya; yang terkandung di dalamnya puluhan ribu bait-bait puisi. Begitu juga dengan tafsir Quran yang dikarangnya, semuanya sekitar enam puluh empat jilid, tidak berjaya disiapkan, dan sayangnya sudah hilang. Yang tidak boleh tidak disebut ialah karyanya yang berjudul Futuhat al-Makkiyah( Pembukaan Kota Mekah)."
-CLAUDE ADDAS

"...Seorang tokoh kerohanian yang bukan sahaja salah seorang guru Sufisme Islam yang agung, tetapi juga seorang mistik terhebat sepanjang zaman[...] Mereka yang memahami kerumitan Ibnu 'Arabi, yang sangat asing daripada agama dan dogma, kadang-kadang dilabelkan dengan perkataan 'sinkretisme'. Ini adalah penjelasan yang berbahaya dan malas yang datang daripada akal dogmatik yang terkejut apabila berdepan dengan operasi pemikiran yang gagal patuh kepada imperatif norma dalam dan yang, secara peribadi kurang telitian. Untuk berpuas hati dengan penjelasan seperti itu, adalah untuk mengakui kegagalan sendiri, ketidakupayaan diri untuk memahami norma ini yang tidak boleh diselaraskan dengan mana- mana aliran pemikiran atau konformisme kolektif."
-HENRI CORBIN (Creative Imagination in the Sufism of Ibn 'Arabi)

kandungan:

1. Haruskah Ibn 'Arabi Dibakar?
2. Doa Sang Putera
3. "Terbang Menuju Tuhan"
4. Guru-guru ke Jalan Tuhan

5. Para Penutup
6. "Apabila Ia Tidak Pernah Hilang"
7. Jarak Di Antara Dua Busur Panah, Atau Lebih Hampir
8. Iluminasi Mekah
9. Tuhan Wujud, Tiada Bersamanya
10. Ke Mana Saja Kamu Berpaling, Wajah Tuhan Ada Di Sana
11. Dua Horizon
12. Faedah Dari Kewujudanku
13. Pandangan Tentang Ibn 'Arabi

ISLAM AND TERRORISM


tajuk: Current Issues in the Islamic World (5th siries): Islam and Terrorism

penyusun: Al-Mustaqeem Mahmod Radhi & Khairul Anam Che Mentri

terbitan: MEGC

harga: RM4

muka surat: 62 halaman

penerangan:

The series "Current Issues in the Islamic World" is born from the events, from the current of uneasiness and fear that often sparks by religion dan hardliners' interpretation of its message. The booklets in this series offer a more enlighten peprspective of religion. This is an attempt to highlight the human dimension of the religious message to its widest extend.

kandungan:

1. introduction
2. in te name of god
- salafism as the root of terrorism
- islam and morality
- the simplicity of islam
- the peace-loving readers of the quran
- the great theme of god revelation
3. islam and non-muslim religions
- pluralism in the quran
- the unknown prophets
- the contemporary factors behind the quran’s attitude towards non-muslims
-diversity in submission
4. glossary

ISLAM & INTERFAITH MARRIAGE


tajuk: Current Issues in the Islamic World (4th siries): Islam & Interfaith Marriage

penyusun: Al-Mustaqeem Mahmod Radhi & Khairul Anam Che Mentri

terbitan: MEGC

harga: RM4

muka surat: 42 halaman

penerangan:

The series "Current Issues in the Islamic World" is born from the events, from the current of uneasiness and fear that often sparks by religion dan hardliners' interpretation of its message. The booklets in this series offer a more enlighten peprspective of religion. This is an attempt to highlight the human dimension of the religious message to its widest extend.

kandungan:


1. Introduction
2. Marriage in the Quran
3. Interfaith Marriage among the Prophet's Companion
4. Interfaith Marriage in the Hadith
5. The Reasons Behind the Prohibition of Interfaith Marriage
6. The Definition of Islam
7. Interfaith Marriage is not encouraged
8. Marriage in Islam
9. Conclusion
10. Glossary

THE PROHIBITION OF USURY IN ISLAM


tajuk: Current Issues in the Islamic World (3rd siries): The Prohibition of Usury in Islam

penyusun: Al-Mustaqeem Mahmod Radhi & Khairul Anam Che Mentri

terbitan: MEGC

harga: RM4

muka surat: 37 halaman

penerangan:

The series "Current Issues in the Islamic World" is born from the events, from the current of uneasiness and fear that often sparks by religion dan hardliners' interpretation of its message. The booklets in this series offer a more enlighten peprspective of religion. This is an attempt to highlight the human dimension of the religious message to its widest extend.

kandungan:


1. Introduction
2. Riba in the Quran
3. The Prohibition of Usury in the Quran
4. Usury in the Sunnah
5. The Prohibition of Usury in the Sunnah
6. Reasonable Interest Is Not Usury

FREEDOM AND ISLAM


tajuk: Current Issues in the Islamic World (2nd siries): Freedom and Islam

penyusun: Al-Mustaqeem Mahmod Radhi & Khairul Anam Che Mentri

terbitan: MEGC

harga: RM4

muka surat: 68 halaman

penerangan:

The series "Current Issues in the Islamic World" is born from the events, from the current of uneasiness and fear that often sparks by religion dan hardliners' interpretation of its message. The booklets in this series offer a more enlighten peprspective of religion. This is an attempt to highlight the human dimension of the religious message to its widest extend.

kandungan:


1. A Religion That Brings Freedom
- The Case for Freedom
2. Freedom in the Quran
- Freedom of Thought in the Quran
- Freedom of Thought during the Era of the Prophet and His Companions
- Freedom of Thought and Muslim Scholars
- When Freedom Is Denied
- Freedom of Thought and Human Rights
- Freedom of Thought and the Muslim World
- Threats to Freedom

3. Conclusion
4. Glossary

ISLAM, DEMOCRACY AND WESTERN VALUES


tajuk: Current Issues in the Islamic World (1st siries): Islam, Democracy and Western Values

penyusun: Al-Mustaqeem Mahmod Radhi & Khairul Anam Che Mentri

terbitan: MEGC

harga: RM4

muka surat: 67 halaman

penerangan:

The series "Current Issues in the Islamic World" is born from the events, from the current of uneasiness and fear that often sparks by religion dan hardliners' interpretation of its message. The booklets in this series offer a more enlighten peprspective of religion. This is an attempt to highlight the human dimension of the religious message to its widest extend.


kandungan:

1. Introduction
2. Democray in the Quran, Hadith and Tradition
- The Meaning of Democracy
- The Evolution of Democracy
- Democracy According to Muslim Thinkers
- Democracy in the Quran and Hadith: A conceptual Analysis
- Democracy: From the Era of the Prophet to the Modern World
3. Is Western Law Islamic?
- The Clash Between the West and Islam
- Syariah and Law
- Is Western Law Islamic?
- Reforming the Syariah