Monday, May 13, 2013

SINEMA SPIRITUAL (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Sinema Spiritual: Dramaturgi dan Kritikan

penulis: Faisal Tehrani

penerbit: Unit Buku Harakah

harga: RM18

muka surat: 144 halaman

blurb:


"Sesungguhnya kita tidak boleh lagi bergantung dengan produk filem seperti Lion of the Desert, atau The Message dan dua tiga lagi filem yang sudah lapuk. Musuh Islam telah meninggalkan kita jauh, amat jauh. Maka atas semangat dan kesedaran itulah saya teringin menerjuni dalam lubuk dunia ini. Kerana kita sudah banyak membina masjid, kita sudah melahirkan beratus ribu graduan al-Azhar, Madinah dan Jordan tetapi ulama masih gagal menyelesaikan persoalan masyarakat malah asyik bergaduh dan terikut-ikut mengejar populariti seperti artis. Rasa-rasanya di sini kita tiada filem Islam ( saya sedari sesetengah orang begitu alahan dengan label ini), jadi kita tidak boleh membiarkan keadaan ini berterusan. Dan tidak ada yang paling anggun sekali dengan memulakan produk pertama kali dalam bidang perfileman dengan menghasilkan sebuah filem mengenai peranan manusia sebagai khalifah Allah."

Faisal Tehrani (Dr Mohd Faizal Musa) ialah seorang novelis, pengamat sastera dan budaya, pengarah drama teater, pengkritik filem, pengulas politik dan kini akademik di Institut Tamadun dan Alam Melayu (ATMA) di Universiti Kebangsaan Malaysia. Beliau ialah pemenang pelbagai anugerah sastera termasuk Anugerah Sastera Negara pada tahun 2006.

PEMIKIRAN DAN PERANCANGAN SENI-BUDAYA (TIADA DALAM STOK)tajuk: Pemikiran dan Perancangan Seni-Budaya


penulis: Dinsman


penerbit: Seniman Paksi Rakyat

harga: RM17

muka surat: 156 halaman

blurb:


Ini kumpulan pertama dari tulisan dalam kolum Wacana Budaya (Harakah). Pilihan 29 esei, sesuai dengan tujuan penerbitannya untuk ditujukan khas keapda pemimpin di Malaysia, terutama pemimpin politik. Juga pernyataan terima kasih Seniman Paksi Rakyat (Paksi) terhadap respon Tan Sri Khalid Ibrahim kepada ucapan Presidennya, Dinsman sempena Konvensyen Penulis Selangor, Jun 2011. Ucapan secara berterus-terang di hadapan pihak teraju pentadbiran kebudayaan Selangor. Menteri Besar menunjukkan sikap yang terbuka, menerima kritikan dan menyambutnya dengan mengumumkan tawaran dana khas untuk penulis dan seni-budaya di Selangor sebanyak RM2.5 juta.

Tawaran dana sebesar itu untuk penulis dan aktiviti seni-budaya di sebuah negeri memang boleh memberi jawapan yang berkesan kepada sebahagian permasalahan. Paksi berasa tidak wajar menyambutnya dengan sekadar berdiam diri dan memohon dana berkenaan sahaja. Paksi menyatakan penghargaan dengan menawarkan sebuah pemahaman dan maklumat penting mengenai seni-budaya (yakni buku ini), untuk melahirkan kesedaran budaya yang diperacyainya perlu ada pada setiap pemimpin.

YASMIN HOW YOU KNOW? (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Yasmin How You Know?

penulis: ramai penulis

penerbit: Leo Burnett-Arc Malaysia

harga: RM35

muka surat: 192 halaman

blurb:

"Yasmin How You Know? " is a compilation of Yasmin's apparent ridiculousness but which are actually gem of her wisdom and wit. Contributed by those close to her, you may notice some are written in present tense - because to them, she's still very much alive - just not in a physical sense.

the anecdotes here range from her days as a student, her many different phases in life, right up to the day of her passing. You'll find poems which Yasmin wrote, and photographs which she took (many may not know Yasmin was an accomplished poet and photographer). Also included are the last two TV commercial scripts written by her.