Monday, May 5, 2014

BONEKA RUSIA GUIDO (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Boneka Rusia Guido

penulis: Wan Nor Azriq

penerbit: Institut Terjemahan dan Buku Malaysia

harga: RM20

muka surat: 130 halaman

blurb:


Tahun 1999 merupakan waktu yang mencabar ekonomi dan politik Negara Malaysia, dan pada masa ini juga, seorang remaja berusia 13 tahun bernama Chairil Gibran telah menjeratkan dirinya dalam permainan kuasa seorang pemimpin terkenal – Tuan Megat Guido. Chairil bersama-sama emaknya, baru saja berpindah ke sebuah apartment di Kuala Lumpur, dan tanpa disedarinya, dia telah menjadi jiran kepada kembar Tuan Megat Guido yang mungkin seorang novelis terpinggir dan juga pemain boneka. Semuanya diceritakan oleh Chairil kepada narator novel ini dan mereka sama-sama terperangkap dalam rangkaian peristiwa aneh dan menakutkan; pencuri boneka yang bertukar menjadi agar-agar hijau apabila dilanggar, penjual ais krim yang berceramah tentang falsafah dan lukisan serta pengembaraan satu malam ke hujung dunia.
Novel ini menampilkan susunan dan struktur yang terdiri daripada satu perenggan sahaja kerana segala-galanya telah terperangkap dalam ruang minda si pencerita, Hogarth sehingga dia tidak dapat lagi membezakan dialog dengan naratif.

D.U.B.L.I.N. (TIADA DALAM STOK)


tajuk: D.U.B.L.I.N.

penulis: Wan Nor Azriq

penerbit: Institut Terjemahan dan Buku Malaysia

harga: RM20

muka surat: 155 halaman

blurb:

"Dublin. Saya selalu merasakan ia adalah tempat bermula dan berakhir semua tradisi kesusasteraan. Bagaikan sebuah dunia di dalam dunia ini. "
Maka, di dalam diari seorang pengarang uzur bernama Encik H, kita turut menemui sebuah cerita di dalam cerita. Bermula dengan ucapannya di kedutaan Ireland yang mendedahkan tradisi berjalan kaki sebagai suatu seni penulisan, dia kemudian membawa kita ke tengah konflik antara dirinya dengan pembantu penyelidik bernama Anita. Hubungan antara Encik H dan Anita bakal menentukan kesudahan kepada konspirasi perisikan D.U.B.L.I.N dan mungkin menyelamatkan Encik H daripada kehancuran.

karya ini mendapat tempat pertama bagi ketegori kumpulan novel, Sayembara Penulisan ITBM-PENA-BH

SERANGGA DI DALAM KEPALA (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Serangga di Dalam Kepala: Kumpulan Cerpen

penulis: Roslan Jomel

penerbit: Institut Terjemahan dan Buku Malaysia

harga: RM25

muka surat: 225 halaman

keterangan:

Sepuluh cerita aneh yang bakal mengusik imaginasi pembaca. Malam dan siang, manusia bagaikan baru terjaga di tengah-tengahnya. Bermula dengan Serangga di Dalam Kepala sehingga Cinta daripada Barang Buangan, atmosfera hidup berubah serta merta dalam sedetik. Watak utamanya terperangkap secara misteri di dalam alam yang bersimpangan. Mahu tidak mahu mereka harus menemui pembaca untuk berkongsi masalah dan cerita masing-masing. Ciptaan alam maya ini sesungguhnya suatu keajaiban yang lebih luar biasa mengatasi magis dari kejadian pelik seharian. Sementara manusia itu sendiri memiliki cerita yang tidak terungkai oleh taakulan biasa.

BALADA PYANHABIB (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Balada Pyanhabib

penulis: Pyanhabib

penerbit: Institut Terjemahan dan Buku Malaysia

harga: RM25

muka surat: 178 halaman

blurb:

Pyanhabib yang kadang menyelit, kadang menyerangguh, kadang menyelinap, kadang menyelusup di antara kita.

DIAGNOSIS (TIADA DALAM STOK)


tajuk: DIAgnosis

penulis: Dr. Anwar Fazal, MD; Dr. Aizzat, MD; Dr. Azah, MBBS

penerbit: Dubook Press

harga: RM20

muka surat: 142 halaman

blurb:

kalau mahu jadi DOKTOR sebab mahu:

1) kaya
2) begaya
3) 'glamour'
4) rasa 'superior'

lupakan serta merta. kuburkan cita-cita mahu jadi doktor segera. masih banyak kerjaya lain yang dapat berikan kamu semua di atas, bukan kerjaya kedoktoran.

ini kerjaya yang akan buat kamu rasa betapa dengkelnya ilmu manusia dan betapa hebatnya kuasa Dia. ini kerjaya yang boleh buat kamu lebih hargai setiap degup jantung manusia kerana ia mampu berhenti tiba-tiba, pada bila-bila masa. ini kerjaya yang boleh buat kamu terpaksa korbankan banyak perkara yang kamu mahu di dunia (antaranya cinta) kerana mahu menyelamatkan nyawa.

maka kerana iti DIAgnosis tercipta untuk memberi inspirasi dan pengajaran bukan hanya kepada doktor, bakal doktor atau semua yang bekerja dalam bidang perubatan tetapi juga disasarkan pada semua lapisan masyarakat.

moga usaha kecil ini Dia terima sebagai saham akhirat. inshaaAllah.

"setiap DIAgnosis itu hakikatnya datang dari DIA. doktor hanya perantara."

selamat membaca.

DARI TANJUNG MALIM KE KLCC (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Dari Tanjung Malim ke KLCC

penulis: Fdaus Ahmad

penerbit: Dubook Press

harga: RM20

muka surat: 227 halaman

penerangan:

Kau tahu macam mana rasanya selama 7 tahun ulang alik Tanjung Malim - KLCC naik bas?

Dalam masa 7 tahun menempuh perjalanan dari Tanjung Malim ke KLCC, aku dah menghabiskan 227 hari semata-mata duduk di dalam bas. Kalaulah ianya perjalanan tanpa henti, maka sudah pasti aku sampai ke bulan. Tapi malangnya aku tak dapat ke bulan, yang aku dapat cuma sebuah buku sebagai kenangan.

SEKOLAH BUKAN PENJARA UNIVERSITI BUKAN KILANG (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Sekolah Bukan Penjara Universiti Bukan Kilang

penulis: Zul Fikri Zamir

prakata: Faisal Tehrani

penerbit: Dubook Press

harga: RM20

muka surat: 209 halaman

penerangan:

“…apalah guna sekolah-sekolah didirikan; kalau tak dapat mengajarkan yang mana benar, dan yang mana tidak…” – Praemodya Ananta Toer

Pengarang himpunan esei di tangan saudara ini merupakan anak muda musim monsoon. Saya menjamin ia anak muda yang bercakap serupa bikin. Zul Fikri Zamir bukanlah anak muda yang kecanduan al Ghazali. Beliau mengenal ilmu dan mengetahui ia harus diamal.

MAAF AKU BUKAN LAGI LEON TROTSKY KAMU SEMUA (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Maaf Aku Bukan Lagi Leon Trotsky Kamu Semua

penulis: Lucius Maximus

penerbit: Dubook Press

harga: RM25

muka surat: 192 halaman

penerangan:

Buku ketiga dari penulis ‘Cerita Piala Dunia’ dan ‘Cerita Malaysia Tidak Ke Piala Dunia’

Maaf Aku Bukan Lagi Leon Trotsky Kamu Semua bukan sahaja judul buku terpanjang dalam barisan terbitan DuBook Press, tetapi merupakan buku ketiga dari penulis sulung DuBook Press, Lucius Maximus. Buat pertama kalinya sejak Cerita Piala Dunia dan Cerita Malaysia Tidak Ke Piala Dunia, Lucius Maximus meninggalkan genre penulisan sukan dan sebaliknya menyentuh hal politik, keagamaan, muamalat dan hal-hal semasa.
Artikel-artikel dalam Maaf Aku Bukan Lagi Leon Trotsky Kamu Semua adalah antara artikel terpilih dari blog beliau bernama Trankuiliti Tronoh yang aktif dari tahun 2007 hingga 2012. Kesemua artikel disusun mengikut tarikh ianya diterbitkan, sekaligus memberi para pembaca peluang menyelami perkembangan corak penulisan Lucius Maximus.

BUKAN KITAB RUMI 2: DAPATKAN EX KEMBALI (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Bukan Kitab Rumi 2: Dapatkan Ex Kembali

penulis: Rumi

penerbit: Dubook Press

harga: RM20

muka surat: 103 halaman

penerangan:

AMARAN
orang perempuan diharamkan membaca buku ini.

p/s: tapi nak beli boleh je...

Aku tahu putus cinta itu pedih. Nak-nak lagi kau tak tahu kenapa si dia tinggalkan kau pergi. Jadi, khatamkan kitab ini, dan pergi dapatkan cinta hati kau itu kembali. Pergi!

PEDAGOGI BAHASA TERTINDAS (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Pedagogi Bahasa Tertindas

penulis: Zul Fikri Zamir

penerbit: Dubook Press

harga: RM20

muka surat: 136 halaman

penerangan:

dari penulis best seller Sekolah Bukan Penjara Universiti Bukan Kilang.

dan pengerusi Teach For The Needs, sebuah organisasi bukan kerajaan berteraskan pendidikan.

“Jiwa umpama lampu kaca, dan pengetahuan ialah cahaya (yang memberi api), dan hikmah Tuhan ialah minyaknya. Sekiranya ia menyala, kamu hidup. Sekiranya ia padam, kamu mati.” (Ibnu Sina)
Bab 3, 2015, Surat Zulfa kepada Wildya.