Wednesday, October 16, 2013

MUSLIM ZALIM VS NON MUSLIM ADIL (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Muslim Zalim VS Non Muslim Adil

penulis: Wan Ji Wan Hussin

penerbit: Anak Kunci Production

harga: RM10


muka surat: 58 halaman


blurb:

ustaz wan ji bin wan hussin dilahirkan pada 12 januari 1982 di pasir mas, kelantan. mendapat pendidikan institut pendidikan al-balaghul mubin, pasir mas, kelantan dan pondok lubuk tapah, pasir mas, kelantan. seterusnya beliau melanjutkan pelajaran di jamiah farooqiah, karachi, pakistan. kemudian meneruskan pengajian di jamiah al-azhar, mesir sebelum ke universiti malaysia kelantan.

ustaz wan ji bin wan hussin kini aktif menulis selain menyampaikan kuliah, ceramah juga sebagai panelis di forum-forum. pandangan berani beliau sering juga menjadi perdebatan dikalangan ilmuan agama. selain itu ustaz wan ji bin wan hussin mempunyai pengalaman sebagai editor syariah, kemilau publika dan juga merupakan pengasas sekolah pemikiran al-syatibi.

ustaz wan ji bin wan hussin boleh dihubungi di blognya al bakistani di http://g-82.blogspot.com/


sinopsis:Politik adalah perkara yang sebati dengan kehidupan manusia, Masakan berada di luar rumah, dalam rumah pun manusia itu sudah berpolitik. Sebelum manusia diciptakan Tuhan, sudah ada politik. Membuka medan kritikan yang dibuka oleh Allah s.w.t kepada malaikat merupakan politik yang perlu dipelajari oleh semua makhluk.

Di awal dakwah Nabi Muhammad s.a.w., politik yang dibina oleh Baginda adalah mengelak manusia daripada perhambaa sesama manusia tetapi beralih kepada perhambaan kepada Allah s.w.t. Politik di awal Islam juga adalah berusaha menjadikan manusia itu saling hirmati merentasi warna kulit.

No comments:

Post a Comment