Thursday, December 19, 2013

PEMANASAN GLOBAL DAN PERUBAHAN IKLIM


tajuk: Pemanasan Global & Perubahan Iklim: Tinjauan Isu-isu Dasar

penulis: Noor Amin Ahmad

penerbit: IKD

harga: RM18

muka surat: 87 halaman

penerangan:


Apakah sebenarnya pemanasan global dan perubahan iklim ini? Adakah memang dunia ini sedang menuju kecelakaan kerananya? Apakah tidak ada sisi interpretasi lain terhadapnya?


Kehangatan Persidangan Copenhagen pada lewat tahun 2009 telah membawa masyarakat dunia untuk memberi tumpuan kepada isu pemanasan global dan perubahan iklim.

Seperti dirancang, pada tahun yang sama filem 2012- yang menggambarkan sejumlah kecelakaan dunia yang berpunca daripada masalah global dan perubahan iklim- mula ditayangkan kepada umum dengan tagline' kita telah diingatkan'(we were warned). Kempen yang bersifat menakutkan, dan sering kali berbunyi paternalistik ini tentulah paling tidak dapat menarik sejumlah sokongan besar daripada masyarakat umum. Namun, itu tidak cukup untuk menghalang sejumlah pandangan berbeza yang boleh dan perlu diberi perhatian sewajarnya.

Buku ini ditulis untuk mengajak pembaca menelusuri debat yang berlaku sekitar isu pemanasan global dan perubahan iklim dari perspektif sains, politik dan ekonomi dengan cuba mengaitkan sebanyak mungkin persoalan yang berbangkit bersama isu ini di samping beberapa tinjauan berkaitan dasar.

kandungan:


Biodata pengarang
Penghargaan
Pendahuluan
Bab:
1-Sorotan Sejarah
2-Perspektif Sains
3-Hujah Perdebatan
4-Politik, Ekonomi dan Sosial
5-Tinjauan Dasar
Penutup 

No comments:

Post a Comment