Tuesday, December 24, 2013

PERGOLAKAN PEMIKIRAN ISLAM: CATATAN HARIAN AHMAD WAHIB (TIADA DALAM STOK)


tajuk: Pergolakan Pemikiran Islam: Catatan Harian Ahmad Wahib

penulis: Ahmad Wahib

penerbit: MEGC

harga: RM28

muka surat: 335 halaman

penerangan:


Buku ini disesuaikan dari edisi asal yang berjudul sama, terbitan Pustaka LP3ES, Indonesia


Penyunting (edisi asal): Djohan Effendi & Ismed Natsir

Penterjemah: Eekmal Ahmad & Khairul Anam Che Mentri

AHMAD WAHIB (1942- 1973) wartawan, budayawan dan pemikir Indonesia yang konsisten merakam pergelutan pemikirannya atas meja di sebuah bilik sewa kecil, di dalam beberapa lembar buku tulis lusuh persis diari. Beliau mengikuti secara dekat perdebatan para ilmuwan dan intektual era Orba. Meninggal dunia digilis sepeda pada Mac malam, ketika pulang kerja. Seorang teman bergegas ke bilik sewa Wahib, menyelamatkan buku-buku catatan yang kemudiannya terjilid sepertimana yang ditatap ini.

"Memang aku dahaga. Dahaga akan segala pengaruh. Kerana itu ku buka bajuku, ku sajikan tubuhku yang telanjang agar setiap bagian dari tubuhku berkesempatan memandang alam luas dan memperoleh hentaman dari segala penjuru. Permainan yang tak akan pernah selesai ini sangat mengasyikan."
- Ahmad Wahib - Catatan Harian 6 Oktober 1969


Ulasan terhadap Ahmad Wahib dan catatannya:"...Banyak hal-hal yang ditulisnya cukup membuat dahi orang berkerut... bagaimanapun keyakinan kita masing-masing, catatan harian almarhum Ahmad Wahib ini cukup mengesankan. Bahkan mungkin akan merangsang dan menggoda pemikiran kita."
- H.A. Mukti Ali dalam Kata Pengantar"Sumbangan Wahib paling berharga justeru terletak pada pertanyaan-pertanyaannya, yang diliputi semangat dan spirit yang gigih dalam mencari Kebenaran."
- Asep Sopyan


kandungan:


- Nota penerbit
- Kata Pengantar
- Pendahuluan
- Bahagian:
1) Ikhtiar menjawab masalah keagamaan
2) Meneropong politik dan budaya tanahair
3) Dari dunia kemahasiswaan dan keilmuan
4) Peribadi yang selalu gelisah

No comments:

Post a Comment